Kesä ja kärpäset

Kesä alkaa olemaan jo pitkällä. Pennut ovat jo kolmikuisia ja seitsemästä pennusta kaksi on löytänyt uuden kodin. Yksi vaalea narttupentu on vielä tätä kirjoitettaessa vapaana. Pentuja on sosiaalistettu monin eri tavoin ja lenkitetty sekä emon että lauman muiden koirien kanssa metsässä. Olemme myös tutustuttaneet pennut järviveteen ja osa pennuista on osoittautunut innokkaiksi uimareiksi.

Pentujen kehitystä on ollut hauska seurata. Erilaiset luonteet alkoivat tulla esiin jo hyvin nuorena; toiset ovat itsenäisempiä, toiset hakevat aktiivisemmin huomiota. Kaikki pennut ovat hyvin aktiivisia ja nopeita. Uskomme että saamme ensi vuonna itsellemme jäävistä pennuista hyviä rekikoiria.

Aikuisten koirien osalta kesä on mennyt pitkälti lomailun merkeissä. Säiden salliessa olemme käyneet mönkkärillä ajamassa lyhyitä, parin kilometrin treenilenkkejä rauhalliseen tahtiin, ettei työilo täysin pääse kesälläkään unohtumaan. Kesällä treenaamisessa maltti on valttia. Kisoissahan lämpötilarajana pidetään +16 astetta, ja tätä on hyvä pitää lähtökohtana myös harjoittelussa. Kesäkuukausien aikana lämpötila harvoin asettuu tämän alle, ellei sada. Sade, tai korkea ilmankosteus, vaikeuttaa koirien lämmönhallintaa ja käytännössä sadesäällä lämpötilan tulee olla reilusti edellämainitun lämpötilan alapuolella.

Mönkijä on osoittautunut hyväksi hankinnaksi. Sen avulla treeni on turvallisempaa kuin kärrypelillä, erityisesti kun kesäkaudella sen enempää musherilla kuin koirillakaan ei ole hommassa kovin hyvää rutiinia. Liinat menevät varsinkin U-käännöksissä helposti ristiin, mutta mönkijän kanssa niiden selvittäminen on huomattavasti turvallisempaa kuin kärrypelillä, koska mönkijää ei noin vain kiskota liikkeelle kun se on laitettu parkkiin.

Heinäkuu menee vielä rennoissa tunnelmissa, mutta elokuussa pitää jo aloittaa nousujohteinen harjoittelu syyskuun kauden avauskilpailuja silmälläpitäen. Elokuussa illat alkavat viilenemään aikaisemmin ja treenejä voi alkaa pidentämään hiljakseen. Kun treenimatkaa pidennetään, pitää muistaa tarjota koirille juotavaa myös kesken treenin. Pitänee kehitellä jonkinlainen vesitonkkaviritys mönkkärin tarakalle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close