Esittelyssä verkkotarha

Trailwinds Kennelin toinen tarharakennus rakennettiin alunperin pentuettamme varten, ja sen jälkeen sitä laajennettiin ja nykyisin siellä asuu osa uroksistamme. Tarhan rakenteet on suunniteltu sellaisiksi, että pakeneminen ei ole mahdollista. Tarha on kokonaan katettu, ja lattia on puoliksi terassia, puoliksi maahan haudattua teräsristikkoa, joka estää kaivautumisyritykset.

Rakentamassa koiratarhan pohjaa
Rakentamassa koiratarhan pohjaa

Ensimmäisenä rakennusvaiheena uudelle tarhalle oli pohja. Koska tarha oli tulossa pentukäyttöön, päätimme rakentaa sen terassipohjalle. Kuvassa etualalla näkyy eristelevyt; tarhan tähän päätyyn rakennetaan kopit, joille haluttiin eristetty pohja. Eristeenä on 2x20mm Finnfoam. Runko on lecaharkkojen päälle asetelluista kakkosnelosista rakennettu, ja päällä on normaalia, pintakäsittelemätöntä terassilautaa.

Katettu koiratarha rakennusvaiheessa
Katettu koiratarha rakennusvaiheessa

Lattian valmistuttua seuraavaksi rakennettiin runko kakkosnelosesta seinille ja katolle. Tarhasta oli päätetty tehdä katettu, ja katto rakennettiin kattopeltielementeistä. Kakkosnelosten päälle pingotettiin 2 metriä korkeaa koiraverkkoa, jonka alaosan tiheämpi välitys pitää pennutkin sisällään. Pingotettu verkko lukittiin paikoilleen kiinnittämällä pystylaudat verkon päälle. Rakenteen etuna on että verkko on yhtenäinen koko tarhan matkalta, ja hyvin kestävä.

Rakentamassa toisen tarhan koppeja
Rakentamassa toisen tarhan koppeja

Tarhan toinen päätyseinä on rakennettu vanerista. Tarhan suunta on mietitty niin, että umpinainen seinä ja ovi muodostavat varjon koirille kesän aamu- ja keskipäivän aikana. Kopit rakennettiin umpinaisen päädyn puolelle. Koppeja rakennettiin vierekkäin kolme kappaletta, ja niiden viereen vielä säilytystilaa. Lattia on eristetty, mutta muuten kopit ovat vanerirakenteisia. Niiden kansi on saranoitu ja voidaan avata siivoamista varten (joka oli erityisen kätevää pentujen ollessa pieniä).

Pennut tutkimassa koiratarhaa
Pennut tutkimassa koiratarhaa

Pentujen synnyttyä oli aluksi vain yksi kopin oviaukoista käytössä, ja sen takana kaksi koppitilaa oli yhdistetty, tarjoten pentueelle riittävästi tilaa. Alkuvaiheessa tarhassa ei ollut ruokinta-aukkoja, koska pentujen arveltiin karkaavan jossain vaiheessa niiden kautta.

Ruokinta-aukko koiraverkossa
Ruokinta-aukko koiraverkossa

Pentujen ollessa jo yli puoli vuotiaita päästiin rakentamaan ruokinta-aukko. Ylläolevassa kuvassa pöytä on vielä rakennusvaiheessa, mutta rakenne ilmenee tästä kuvasta hyvin. Pystylautoihin (ja niiden allaoleviin kakkosnelosiin) on kiinnitetty poikkilauta, jonka päälle on asennettu pöytälevy, jossa on ruokintakippojen mentävät reiät. Verkosta ja leikattu yhdet risteämäkohdat pois, joka osoittautui sopivan kokoiseksi aukoksi. Rautalangan päät on huolellisesti taiteltu ulkopuolella niin, etteivät koirat pääse raapimaan itseään.

Eräs työvaihe on jäänyt kuvaamatta. Pentujen ruvettua liikkumaan enemmänkin, laajennettiin tarhaa syvyyssuunnassa niin, että sen takaosaan tuli alue joka on maapohjainen. Ajatuksena oli että maapohjainen alue toimii pentujen virikkeellistämisessä, ja niin se toimikin. Maahan on kuitenkin haudattu teräsristikkoa, jotta tarhasta ei pääse pakenemaan. Laajennusosan kattokin on tehty ristikosta, jotta sade pääsee huuhtelemaan aluetta.

Tarhaan on kaksi ovea, etuovi, ja maapohjaiseen osaan takaovi siivousta helpottamaan. Lisäksi koppien katto on saranoitu, kuten edellämainittua, siivoamisen helpottamiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close