Rekikoirasta huolehtiminen

Valjakkourheilu joutuu aika ajoin arvostelun kohteeksi. Usein lajista mitään tietämättömät esittävät väitteitä, joiden perusteena on silkka tietämättömyys. Tietämättömyyteen on onneksi helppo vastakeino: tehokas viestintä. Jokainen harrastaja voi tarjota virheellisten luulojen tilalle tietoa ja ymmärrystä.

“Koiria harjoitetaan, hoidetaan ja ruokitaan huolellisesti kuukausien ajan ennen kilpailuja. Omistajat tietävät juuri mitä koirat tarvitsevat huippukunnon saavuttamiseksi”

Kommentti kuvaa hyvin valjakkourheilun suhdetta todellisiin sankareihinsa, eli koiriin. Ajatus ei ole uusi, vaan tämän kommentin antoi Fred Ayer jo vuonna 1916 Moderator-Topics -lehden haastattelussa. Laji oli syntynyt hiljattain kultakuumeen sivujuonteena. Aluksi kisoissa juoksivat kaivosyhtiöiden virkavaljakot, työkoirat, mutta hyvin nopeasti niiden rinnalle syntyi ryhmä koiria joita harjoitettiin määrätietoisesti kilpailukäyttöön.

Kilpakoirat söivät paremmin kuin vanhat työtoverinsa. Usein jopa paremmin kuin omistajansa.

Keinomme huolehtia sankareistamme eivät ole juuri muuttuneet edellisen 100 vuoden aikana. Koirien tarkka ruokinta on yhä keskeinen tekijä menestyksen takana, samoin kuin tassujen hoito, nesteytysrytmi ja hieronta. Keinomme huolehtia lajimme julkisuuskuvasta ovat nekin suurimmalta osin samat. Jaetaan tietoa, ollaan avoimia ja kutsutaan epäröivästi lajiimme suhtautuvia tutustumaan toimintaan paikan päällä. Koirien oma tinkimätön halu päästä matkaan lähtöviivalle on paras todiste siitä että lajia harjoitetaan yhteistyössä, eikä koiria tahdonvastaisesti käskien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close